
Kardeşlik ilişkisinin anne - baba - çocuk ilişkisinden ayrılan birtakım özellikleri vardır. Bu ilişkilerin temeline bakıldığında çocuk dünyaya geldiği andan itibaren sağlıklı ya da sağlıksız bir ana-baba ilişkisi kurmaya mecburdur. Ancak "kardeşlik kazanılmış bir rol değil, ailede anne ve baba tarafından verilmiş bir roldür (Dunn, 1983; Oktay, 2000; Nadelman ve Begun, 1982; Furman, 1995; Baydar, Gerek ve Gunn, 1997)". Bir makaleden alıntılanan bu söz ile kardeşlik ilişkisinde anne ve babanın rolünün ilişkinin gelişiminde ve kardeşlerin birbirlerini algılama şekillerinde ne denli büyük bir rol olduğunu görebiliyoruz.
Bu ilişkinin şekillendiriliş süreci ve evdeki bireylerin tepki ve tutumlarıyla alakalı baştan sona çok uzun bir sohbet gerçekleştirebiliriz. Ancak ben bugün sizlerle aynı evin içinde sınırlı kalmış kardeşler arasındaki çatışmalar karşısında nasıl bir tavır sergilemenin hem ailenize hem de çatışan kardeşlere olumlu etkileri olabileceğine dair bir yazı paylaşmak istiyoruz.
Kardeşlik fiziksel, duygusal, bilişsel ve dilsel gelişimlerin en kritik basamaklarını derinden etkileyen bir ilişki türü olarak nitelendirilmektedir. Bu ilişkinin temelini oluşturan ebeveynlerin kendi rollerini olumlu bir şekilde belirlemesi ve eşit mesafede durarak çatışmalara hakemlik etmesi hayati önem taşımaktadır. Ebeveynlerin çatışma sırasındaki olumlu tutumları her iki kardeşte de başta sorun çözme becerisi ve kendi sosyal rollerini olumlu belirlemek olmak üzere diğer gelişim evrelerinin de iyi yönde etkilenmesini sağlamaktadır. Aksi takdirde ebeveynlerin taraflı duruşu ya da müdahaleci tavırları çocuklarda olumsuz benlik imgesi ve saldırgan ya da pasif sosyal rol belirlemesi gibi başka bazı negatif tutumları da içinde barındıran istenmedik sonuçlara yol açabilmektedir.
Zaman ayırmanızı tavsiye edeceğim yazıda bu olumlu tutumları oluşturabilmekle ilgili örneklerin de bulunduğu kısa bir yazı bulunuyor. Linke tıklayarak yazıya ulaşabilirsiniz. Keyifle okumanızı ve fayda sağlayabilmenizi temenni ediyoruz.
Link: https://www.egitimpedia.com/kardesler-arasindaki-catismalarda-ebeveynlerin-rolu-ne-olmali/
Psk. Ayça Çınaroğlu